Peperkoek, honingkoek, kruidenkoek, ontbijtkoek, "zoete"koeke of hoe jullie het dan ook mogen noemen. Een echte klassieker als je het mij vraagt.
We weten allemaal hoe het eruit ziet en hoe het smaakt als we dit kant- en klaar in de winkel kopen. En als je kiest voor een variant zonder parelsuiker, een volkoren variant, of een soort met verminderd suikergehalte dan is dit zeker geen slecht keuze. Het is zelf erg voedzaam.
Maar ik wou het er toch eens op wagen om zelf peperkoek te maken. En dit is het resultaat! Een kruidige soort "cake", die zowel bij het ontbijt kan gegeten worden als tussendoor. Zeker de moeite waard om te proberen!
Benieuwd? Laat me zeker weten wat je ervan vond!
IngrediËnten
- 250g volkoren bloem
- 200ml magere of halfvolle melk
- 50g honing
- 50g medjoul dadels of ander gedroogd fruit naar smaak (doordat we geen bruine suiker gaan gebruiken gaan dadels of gedroogd fruit mee zorgen voor een voldoende zoete smaak)
- 50g Luikse siroop (zonder toegevoegd suiker)
- 1 ei
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Snuifje zout
- 1 koffielepel bakpoeder
- 30g bakmargarine of pindakaas
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op
- Meng de volkoren bloem met het bakpoeder, speculaaskruiden en een snuifje zout.
- Meng de melk met de honing en de Luikse siroop.
- Smelt de bakmargarine of pindakaas, en voeg bij het mengsel met de melk.
- Hak de dadels of het gedroogd fruit fijn en meng ze er mee onder.
- Scheid het eiwit van de dooier.
- De dooier mag er mee onder gemengd worden.
- Klop het eiwit stijf.
- Meng het mengsel van de bloem met het mengsel van de melk.
- Spatel voorzichtig het eiwit eronder.
- Vet een cakevorm in met wat margarine en bebloem.
- Doe het mengsel in de cakevorm en bak +/- 60 min. in de voorverwarmde oven.
SMAKELIJK!
Reactie schrijven
Dorinda luyssen (donderdag, 18 februari 2021 17:37)
Lekker heb het deze morgen gemaakt maar heb een vraag heb het gebakken op180 graden in warme lucht oven naar mijn gevoel is hij niet genoeg gerezen of is dat zo
Emma Dequeker (donderdag, 18 februari 2021 18:02)
Dag Dorinda,
Het is inderdaad een redelijk stevig geheel. Voeg gerust wat bakpoeder toe voor een luchtiger effect of voeg een extra opgeklopt eiwit toe. Spatel het eiwit ook heel voorzichtig eronder want ook dat zorgt voor luchtigheid.
Groetjes
Emma